Normal_uva

AMSTERDAM – Vorige week vrijdag werd prof. dr. Annemarie Mol, hoogleraar Antropologie van het lichaam aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), onderscheiden met de NWO-Spinozapremie. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Halbe Zijlstra reikte de hoogleraar de grootste wetenschappelijke premie van Nederland uit tijdens een officiële ceremonie.

Tijdens de uitreiking maakte Mol bekend wat ze van plan is te gaan doen met de premie. Mol wil haar Spinozapremie in de eerste plaats investeren in een verlenging van haar onderzoeksproject Eating bodies in Western practice and theory, waarbij het gaat om het analyseren van ‘weten’ en ‘waarderen’ in dagelijkse praktijken.

Met haar onderzoeksgroep doet Mol gevalsstudies naar eetpraktijken. Daarin komen verschillende soorten van ‘weten’ samen: fysiologie, economie, het weten van de ervaren kok, etc. Er zijn ook uiteenlopende stijlen van ‘waarderen’ te vinden (‘goed eten’ kan betekenen: goedkoop, efficiënt, lekker, genoeg, gemakkelijk, enzovoorts, al naar gelang de situatie).

Mol wil de Spinozapremie tevens inzetten voor het ondersteunen van een wereldwijd netwerk van onderzoekers van ‘eten, weten en waarderen’ om zo de dialoog tussen de Westerse traditie en manieren van denken en doen van andere tradities te bevorderen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen