Normal_stemmen_politiek_vragen_test

DEN HAAG - Als alleen onderwijspersoneelsleden hun stem zouden mogen uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van komende woensdag, zou de SP met afstand de grootste partij worden. Dat blijkt uit een enquête van Onderwijsblad onder leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Maar liefst 35 procent van de geënquêteerden heeft een voorkeur voor de politieke partij van Emile Roemer. De drie partijen waarop het kabinet-Rutte leunde, halen samen nog geen 10 procent van de stemmen op.

AOb-voorzitter Walter Dresscher is niet verrast door de resultaten van de poll. "De coalitiepartijen hebben eigenlijk een wanprestatie geleverd. Er werd keihard bezuinigd op passend onderwijs, de minister vond het nodig een wet in te voeren waarmee ze de inspraakmogelijkheden van personeel verder beperkte en zichzelf de mogelijkheid gaf zich te bemoeien met cao's. En vanuit de Kamer klonken kreten als `de leraar moet eerst maar eens wat harder gaan werken'. Daarvoor krijgen VVD, CDA en PVV nu de rekening gepresenteerd. Al zijn die partijen nooit populair geweest onder AOb-leden."

Dat de SP als grootste partij uit de bus komt onder leraren, is volgens Dresscher evenmin verbazingwekkend. "Eerder deze zomer kwam die partij bij onze collega's van CNV Onderwijs ook als grootste uit de bus. En hun achterban is traditiegetrouw minder links georiënteerd dan die van de AOb."

Het is de eerste keer dat de PvdA bij een verkiezingsenquête onder AOb-leden wordt voorbijgestreefd. De populariteit van de sociaaldemocraten neemt door de groei van de SP af. Ook GroenLinks kan minder stemmen tegemoetzien. D66 zit juist wel in de lift. SP, PvdA, GroenLinks en D66 hebben samen 86 procent van de AOb-stemmen.

Via Nieuwsbank.nl

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres