Normal_normal_lowlands_university

ENSCHEDE – Afgelopen zaterdag hield UT-hoogleraar Albert van den Bergt een goedbezochte lezing op het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. In een bloedhete tent hingen de festivalgangers aan zijn lippen bij zijn verhaal over nanotechnologie waarin hij dieper inging op de vraag hoe je de gezondheid van mensen kunt bevorderen met minuscule laboratoria.

In zijn lezing heeft Van den Berg het over de mogelijkheden van minuscule laboratoria, apparaatjes ter grootte van een vingernagel. Eerst moest de UT-hoogleraar toelichten wat nanotechnologie precies is. In een mooie presentatie met veel animaties laat Van den Berg zien wat de schaalgrootte is waar hij zich mee bezig houdt en dat je nanotechnologie steeds vaker in het dagelijks leven tegenkomt. “Het zit al in veel dingen. Denk aan textiel, shampoo en tandpasta. Je kunt er de prachtigste dingen mee maken.”

Als het aanwezige publiek een beeld heeft wat een nanometer is, hoe de microscopen werken waarmee je je producten kunt bekijken en wat verschillende methoden zijn om nanotechnologische toepassingen te maken komt Van den Berg tot de kern van zijn verhaal. Namelijk: Wat kun je met nanotechnologie doen voor de gezondheid van mensen? Binnen zijn eigen vakgebied, de microfluïdica, blijkt dat heel veel.

Van den Berg kijkt erg positief terug op het college. “Het was geweldig om te doen. Het is echt een aparte ervaring om voor zo’n publiek te staan. Ik heb hele positieve reacties gekregen.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen