Normal_leraar_frustratie

ZWOLLE – Uit cijfers van het Vervangingsfonds, een instantie die zich inspant om het ziekteverzuim in het basisonderwijs terug te dringen en de vervanging van zieke leerkrachten regelt en betaalt, is gebleken dat in de eerste drie maanden van dit jaar het aantal werkloze basisschoolonderwijzers in de provincie Overijssel sterk is toegenomen vergeleken met het voorgaande jaar, zo meldt RTV Oost.

Vroegen er vorig jaar nog 36 onderwijzers in het basisonderwijs een uitkering in de eerste drie maanden van het jaar aan, dit jaar waren dat er 49. Het Vervangingsfonds vreest dat dit aantal na de zomervakantie nog zal toenemen.

Als gevolg van overheidsbezuinigingen en stijgende kosten door vergrijzing van personeel en de stijging van salaris- en pensioenkosten zijn schoolbesturen in de provincie Overijssel gedwongen om te snijden in het personeelsbestand. Het komt steeds vaker voor dat er wordt bezuinigd op lesmateriaal en dat klassen worden samengevoegd. Als gevolg daarvan zijn er minder leraren nodig.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen