Normal_leraar_frustratie

DEN HAAG - Dit schooljaar zijn er bijna negenduizend fulltime banen verdwenen in het onderwijs ten opzichte van 2010-2011, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De daling van het aantal banen gaat opvallend veel sneller dan de terugloop van het aantal leerlingen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Zo daalde het aantal kinderen in het basisonderwijs met 1,1 procent, maar nam het personeelsbestand veel harder af, namelijk met 4,3 procent. Samen stuurden 6565 scholen ruim 4500 fulltime leerkrachten naar huis. Helemaal verbazingwekkend is dat ondanks een stijging van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs, de middelbare scholen toch ruim 1800 fulltimers minder in dienst namen. In het mbo zijn 0,8 procent minder leerlingen, maar verdwenen ruim 1200 banen, dat is 3,2 procent van het totaal.

AOb-rayonbestuurders zien in het hele land dat scholen openvallende plaatsen niet opvullen, zoals banen die vrijkomen door pensionering of onderwijspersoneel dat ergens anders een baan vindt. In sommige gevallen worden dan bij de start van het schooljaar alsnog docenten op tijdelijke contracten aangenomen of via andere zogenaamde flexconstructies. In krimpregio’s zijn bestuurders bijna dagelijks bezig met het maken van sociale plannen, waarbij het streven is dat de personeelsredactie zoveel mogelijk kan worden opgelost met natuurlijk verloop. De verwachting in de rayons is dat er komend schooljaar weer veel banen worden geschrapt.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen