Natuurcursussen zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen

In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat een natuurcursus volgt of wil volgen flink toegenomen. De uitgebreide Natuurgidsenopleiding van IVN is qua populariteit gegroeid. Al geldt dit ook voor de vogel-, bomen- en moestuincursussen van de IVN. En er is een groeiende behoefte aan een ‘instapcursus’. Daarom is de IVN op 13 mei gestart met de onlinenatuurcursus ‘Leer de basis’. Volgens IVN Cursushuis-voorzitter Rick Hoeksema een zeer belangrijke toevoeging aan het aanbod. Dat meldt IVN.

Een natuurcursus of -opleiding was jaren niet zo populair dan dat nu het geval is. Zo’n tien jaar geleden kon je direct met de tweejarige Natuurgidsenopleiding starten. Inmiddels zijn er wachtlijsten voor.

Coronatijd 

Dat mensen meer willen leren over de natuur komt volgens Hoeksma door de coronatijd. “Alles lag stil, je kon alleen maar de natuur in.” Mensen willen niet alleen over de natuur leren, maar ook willen ze weten hoe ze de natuur beter kunnen beschermen. “Het is belangrijk dat mensen eerst de basis leren. Vandaar de basiscursus.”

Met de natuurkennis van de gemiddelde Nederlander was het in 2023 slecht gesteld. Dat bleek uit een onderzoek door Verian in opdracht van IVN. Een beuk werd door meer dan de helft van de Nederlanders niet als zodanig herkend.

Natuuronderwerpen 

IVN Natuureducatie beidt verschillende cursussen over allerhande natuuronderwerpen. Deze kan men zowel fysiek als digitaal volgen. De nieuwe online basiscursus is ontzettend populair, net zoals de cursus tuinvolgels herkennen.

Wolf 

Over de wolf wordt ook een onlinenatuurcursus aangeboden. “Een school wordt weleens gebeld door bange ouders als ze weten dat hun kind met een schooluitje naar het bos gaat. Ze zijn bang voor de wolf. Daarom bieden wij als IVN graag onafhankelijke en objectieve informatie hierover aan”, aldus Hoeksema.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk