Onlinetraining moet vrouwen helpen minder kleding aan te schaffen

Een onlinetraining voor vrouwen om hen minder kleding te laten kopen. Dat is een onderdeel van een campagne van Milieu Centraal. Zij willen vrouwen tips geven om bewuster te winkelen. Dat meldt de NOS.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar kopen. En dat terwijl iedere aardbewoner maximaal vijf nieuwe kledingstukken per jaar mag kopen volgens het Hot or Cool Institue uit Duitsland. Op die manier blijven we namelijk binnen de 1,5 graag opwarming, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Onlinetraining 

Een groep mensen voelt zich niet goed bij hun eigen gedrag, en dan gaat het voornamelijk om fast fashion, stelt lector klimaat- en gedragspsychologie Reint Jan Renes van de HvA. Renes werkt met zijn onderzoeksgroep mee aan de onlinetraining.

Vrouwen 

Vrouwen willen wel, maar vaak lukt het ze nog niet om hun koopgedrag daadwerkelijk aan te passen. Daarom zal de training in eerste instantie voor hen zijn.

Uitlegvideo's 

De training bestaat uit video’s met uitleg van een stylist, een modepsycholoog en gedragswetenschapper Roumen. Deelnemers krijgen te horen hoe ze het beste kunnen omgaan met koopimpulsen en hoe ze de juiste keuzes kunnen maken op basis van hun eigen stijl.

Helaas zal de campagne niet genoeg zijn om daadwerkelijk het koopgedrag te veranderen. Gedragswetenschappers wijzen op de regels voor kwaliteitseisen van kleding, een fast fashion reclameverbod en financiële prikkels om consumenten na te laten denken over andere keuzes.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk