Meer verkeersovertreders dit jaar op verplichte gedragscursus

Het afgelopen jaar is het aantal verkeersovertreders dat verplicht op gedragscursus moest flink gestegen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag tien procent meer automobilisten langskomen voor een cursus. Er was een grote toename in het aantal hardrijders. Dat meldt Het Parool. 

Omdat er nieuwe cursussen bij zijn gekomen ligt, volgens het CBR, de stijging daar voornamelijk aan. Eén nieuwe cursus is speciaal bedoeld voor mensen die onder invloed van drugs in de auto stappen. De korte cursus ‘gedrag in het verkeer’ is voornamelijk bedoeld voor automobilisten die werden betrapt op veel te hard rijden. Zo’n 5500 mensen moesten deelnemen aan de cursus voor te hard rijden en gevaarlijk gedrag. Dat is een verdubbeling van een jaar eerder.

Verkeersdoden 

Ook het aantal verkeersdoden stijgt weer sinds jaren. Het aantal ligt nu op 750. Snelheid, het gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur en alcohol zijn de meest voorkomende oorzaken voor ongelukken.

Drie dagdelen verplichte cursus 

Sinds april moeten extreme hardrijders drie dagdelen verplicht op cursus. Ook krijgen ze nog een boete van minimaal 700 euro toegestuurd. De cursus kost bijna 850 euro. Tijdens de cursus krijgen de hardrijders ook een gesprek met een psycholoog.

Volgens Alexander Pechtold, directeur van het CBR, komen de meeste cursisten opdagen. Als je namelijk niet meewerkt, dan ben je definitief je rijbewijs kwijt.

Veiliger verkeer 

Pechtold is ervan overtuigd dat de cursussen een kleine bijdrage leveren aan veiliger verkeer. Al ziet hij liever dat er technische hulpmiddelen worden ingevoerd, zoals het alcoholslot.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk