Demissionair minister Adema wil verplichte cursus vóór aanschaf hond

Wie een hond wil aanschaffen zou eerst een verplichte (online) theoriecursus moeten volgen. Dit idee wil demissionair minister Adema uitwerken om zo het aantal bijtincidenten met honden te verminderen. Dat meldt de NOS.

Een verplichte cursus vooraf kan voorkomen dat iemand een verkeerde hond kiest. Herdershonden bijvoorbeeld hebben veel uitdaging nodig en zijn niet echt geschikt als ‘gezelschapshond’. Vooral kinderen waren vaak het slachtoffer van een bijtincident.

Betere registratie 

Demissionair minister Adema gaf eerder al aan dat hij het houden en fokken van honden met brede kaken wil verbieden. Daarnaast moet er een betere registratie komen van gevaarlijk gedrag door honden. Bij een landelijk meldpunt moet iedereen signalen kunnen doorgeven. Deze signalen komen uiteindelijk terecht bij boa’s en de politie.

Ernstige bijtincidenten 

Adema wil ook kijken of een muilkorf- of aanlijnplicht landelijk uitgerold kan worden. Deze maatregel geldt nu vaak alleen in de gemeente waar de eigenaar van de agressieve hond woont. De minister wil ook nog kijken of honden sneller afgemaakt kunnen worden als ze betrokken zijn geweest bij ernstige bijtincidenten. Daar moet eerst de officier van justitie nog een besluit over nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk