Premier Rutte vindt het goed dat VS opleiding F16's voor Oekraïne toestaan

Premier Mark Rutte is verheugd dat de Verenigde Staten op het punt staan akkoord ​​te gaan met het opleiden van Oekraïense piloten voor F-16-straaljagers. "De details worden de komende weken uitgewerkt", zegt Rutte op Twitter.

Ook zijn Britse, Deense en Belgische collega's "verwelkomen" het nieuws vanuit de VS, schrijft Rutte. "Oekraïne kan blijven rekenen op de niet-aflatende steun van Nederland en zijn internationale partners."

Voorwaarden 

Defensieminister Kajsa Ollongren sluit zich aan bij de woorden van Rutte. Samen met "onze naaste bondgenoten" Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt aan de voorwaarden. "We staan klaar om Oekraïne hierin te steunen", twittert de bewindsvrouw.

Voorname rol van Nederland 

Coalitiepartij VVD noemt het op handen zijnde besluit van de VS een "belangrijke doorbraak. Afhankelijk van hoe het Oekraïense offensief de komende tijd verloopt, kan straks snel worden geleverd", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans op Twitter. Hij prijst de "voorname rol" die Nederland hierin achter de schermen vervult. Ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt het op Twitter een "belangrijke stap".

Gevechtsvliegtuigen 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt al enige tijd om gevechtsvliegtuigen, en met name F-16's. Nederland en andere landen willen die niet leveren zonder toestemming van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de G7-leiders vrijdag laten weten dat de VS een gezamenlijke inspanning met bondgenoten en partners zouden steunen om Oekraïense piloten te trainen in het gebruik van gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16's. Dat bericht CNN op basis van een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Door: ANP