Scholen betalen maar wat graag voor cursus 'Foutloos Rekenen'

Een particulier instituut biedt scholen tegen betaling een vernieuwend onderwijsmiddel. Het gaat dan om een rekenschrift ‘oude stijl’. Het rekenschrift leert leerlingen ook netjes schrijven. Scholen schaffen dit extra lesmateriaal aan bij een private partij. Dat doen ze bovenop de bestaande lesmethode. Onderwijsminister Dennis Wiersma is dit een doorn in het oog. Hij vindt dat het standaard onderwijs gewoon moet deugen. Dat meldt het AD. 

Het ‘nieuwe’ schrift is onderdeel van de cursus ‘Foutloos Rekenen’. Het valt terug op het traditionele stampen en oefenen van sommetjes. Leerlingen doorlopen op deze manier de hele rekenprocedure en creëren automatismen in hun brein. Daarnaast zorgt het gebruik van het ruitjespapier voor meer overzicht en minder fouten. 

Eigen budget 

Honderden scholen schaffen uit hun eigen budget de cursus ‘Foutloos Rekenen’ aan. Goedkoop is het niet, voor de hele klas kost de complete cursus (opgavenboeken, antwoordenboeken, rekenschriften en posters) 2915 euro, inclusief btw. Daar zitten dan ook de instructie en begeleiding bij. Een doos met alleen zestig schriften en verder niets gaat voor 89 euro naar de school in kwestie.

Basisteams met experts 

Veel scholen kopen tegenwoordig bij private partijen extra onderwijsmiddelen in of ze huren dure zelfstandig werkende docenten in om hun leerlingen te helpen. Volgens onderwijsminister Wiersma zorgt dit juist voor ongelijke kansen tussen kinderen op verschillende scholen. Het kabinet wil nu inzetten op basisteams met experts die scholen helpen de basisvaardigheden bij hun leerlingen, zoals taal en rekenen, te verbeteren. Ook moeten onderwijsprofessionals meer tijd en kennis krijgen en dient er op scholen extra aandacht te komen voor lezen en boeken. 

Nederland loopt achter 

De inhaalslag is wel nodig, want Nederlandse basisschoolleerlingen zijn de laatste jaren steeds slechter gaan rekenen. Nederland blijft achter bij de Aziatische landen, maar ook op andere West-Europese landen. Daarom grijpen de scholen naar aanvullende leermiddelen, zoals de cursus ‘Foutloos Rekenen’. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk