Eind van deze maand gaat de aangepaste STAP-regeling weer van start

De STAP-regeling, het opleidingsbudget van de overheid dat tijdelijk stillag vanwege oneigenlijk gebruik, gaat onder strengere voorwaarden eind deze maart weer van start. Dat meldt de NOS. 

Per 28 februari komt er een maximum van 300 toekenningen per opleiding. Aanbieders van snoepreisjes en cadeaus worden ook aangepakt. Per mei wordt de definitie van de scholing nog verder aangepast.

Kleine groep aanbieders 

Vorig jaar besloot het kabinet de regeling tijdelijk stil te leggen nadat duidelijk was geworden dat miljoenen aan subsidies bij een kleine groep aanbieders terechtkwamen. Dat leidde tot onvrede onder particuliere aanbieders van opleidingen. Zij spraken van een zeer beroerde timing. 

Volgens het kabinet kon de timing niet anders en was er tijd nodig om de regels in te voeren die het oneigenlijke gebruik tegen zouden gaan. Minister van Gennip zegt dat de tijdelijke stap nodig was, hoe vervelend ze het ook vond om alle mensen teleur te stellen. “Het is belangrijk dat de regeling blijft doen wat die moet doen, namelijk mensen aansporen om aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling.” 

Beter functioneren 

Minister van Gennip zegt er met de genomen maatregelen vertrouwen in te hebben dat de STAP-regeling beter zal functioneren dan eerst. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk