Op kerstcadeaus bezuinigen Nederlanders nauwelijks

De meeste Nederlanders zijn niet van plan om te besparen op kerstcadeaus dit jaar. Acht op de tien Nederlanders geeft evenveel of meer cadeautjes dan vorig jaar aan familie en vrienden. Dit blijkt uit onderzoek van YourSurprise, de online specialist in gepersonaliseerde cadeaus. Dat meldt YourSurprise. 

YourSurprise deed onderzoek onder ruim 4.500 klanten. Ondanks de energiecrisis en de hoge inflatie zijn de uitgaven aan kerstcadeaus in Nederland bijna niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. De Nederlandse respondenten snijden nauwelijks in hun budget voor kerstcadeaus en verwachten hetzelfde bedrag (84 procent) of zelfs meer (7 procent) uit te geven dan vorig jaar.

Voor familie een duurder cadeau 

Nederlanders geven gemiddeld 25 euro per kerstcadeau uit. Voor bijvoorbeeld familie zijn we bereid dieper in de buidel te tasten, gemiddeld 34 euro voor een cadeau en voor collega’s reserveren we wat minder, gemiddeld 11 euro. De meeste mensen (45 procent) beginnen 1 á 2 weken voor de kerst met het zoeken naar een geschikt cadeau. Een minderheid wacht tot de laatste week (14 procent) en de rest neemt langer dan twee weken de tijd (41 procent).

Gepersonaliseerd cadeau 

Grote drukte bij de cadeauwinkel bevestigt de cijfers. Afgelopen week werden er op meerdere dagen recordaantallen van meer dan 40.000 cadeaus gepersonaliseerd en verzonden. In totaal verwacht YourSurprise meer dan 1 miljoen cadeaus te verkopen voor de feestdagen. “We hebben het nog nooit zo druk gehad met kerst. Het lijkt wel alsof iedereen een gepersonaliseerd cadeau wil geven dit jaar”, aldus Gerbrand Verton, eigenaar van YourSurprise. “Waarschijnlijk vinden mensen het juist in onzekere tijden belangrijk om elkaar persoonlijke aandacht te geven.”

Wat het meest verkocht wordt deze kerst is gepersonaliseerde chocolade. Denk daarbij aan fotobonbons of een chocoladereep met een zelfontworpen wikkel. Ook glaswerk met een gravure is erg populair. Daarnaast wordt er veel speelgoed, boeken, woonaccessoires en drank met een persoonlijke boodschap onder de kerstboom gelegd dit jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids