'Er mag geen taboe rusten op slechte zwemvaardigheid onder volwassenen'

Shiva de Winter: "Jaarlijks verdrinken tientallen Nederlanders. Zwemles voor volwassenen, zoals bij Mulder Sport in Den Haag, helpt verdrinkingsongevallen te voorkomen." Dat meldt ANP Expert Support.

De Winter: "De cijfers van het CBS over het aantal verdrinkingen waren duidelijk, ten opzichte van 2021 zijn deze gedaald. Deze trend was afgelopen zomer niet zichtbaar met vrijwel op iedere warme dag een of meerdere verdrinkingen. Het is belangrijk dat het taboe van volwassenen op het niet goed kunnen zwemmen doorbroken wordt.

Preventieplan 

2022 is namelijk een roerige zomer zonder een goed preventieplan. In de week dat het CBS trots, en in mijn ogen veel te laat, de verdrinkingscijfers 2021 publiceerde, verdronken er dagelijks mensen. Het is geen verbetering ten opzichte van vorig jaar; het zijn er nog steeds tachtig te veel. Onder deze tachtig een meerderheid van volwassenen.

Badderen 

De zwemvaardigheid van veel volwassenen laat sterk te wensen over. Ik ben van mening dat het zwemmen van de gemiddelde volwassen als badderen gekwalificeerd kan worden, en daar zit het probleem. Vooral zwemmen in open water is gevaarlijk. Stromingen, extreme kou, diepte, troebelheid plus een lading gevaarlijke dingen op de bodem maakt het voor de gemiddelde zwemmer een gevaarlijk gebied.

Schaamte of het is niet te betalen 

Wat meer zou moeten gebeuren is volwassenen lesgeven op de manier zoals zij het bij Mulder Sport aanpakken. Duidelijk is dat niet iedereen die drempel durft over te gaan uit schaamte of het simpelweg niet kan betalen. Dit is iets waar Den Haag zich over moet buigen."

Door: Nationale Onderwijsgids