Annie M.G. Schmidtlezing dit jaar gehouden door Zweedse Törnqvist

De Zweedse schrijfster Marit Törnqvist verzorgt dit jaar de Annie M.G. Schmidtlezing. Zij spreekt haar essay op 18 mei uit in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De lezing heeft dit jaar als thema 'waar ligt de grens', maakte het museum woensdag bekend.

In haar toespraak gaat Törnqvist in op de vraag wat de nieuwe grenzen binnen Europa voor invloed hebben op schrijvers en illustratoren van kinderboeken. "Terwijl de hekken rond Europa hoger en hoger worden, wordt er binnen die hekken gesproken over het belang van diversiteit en inclusie", staat in de uitnodiging voor de lezing. "Törnqvist verkent in een uiterst persoonlijk verhaal de nieuwe grenzen waar de kinderboekenmaker tegenaan loopt."

Actuele ontwikkeling 

De Annie M.G. Schmidtlezing vindt sinds 2000 jaarlijks plaats. Het Kinderboekenmuseum vraagt, in de geest van Annie M.G. Schmidt, een schrijver of tekenaar zijn of haar visie te geven op de actuele ontwikkeling in de kinderliteratuur.

Zilveren Griffel

Marit Törnqvist (1964) is geboren in Zweden, maar verhuisde op haar vijfde naar Nederland. Ze volgde de illustratie-opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en maakte een vliegende start als illustrator van Astrid Lindgren. Al snel veroverde ze buiten Nederland en België een groot publiek. Haar eerste zelfgeschreven boek, Klein verhaal over liefde, werd in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel. In april 2022 verschijnt haar nieuwste boek Schildpad en ik.

Door: ANP