Deze schoolprojecten start NEMO in september

Vanaf september organiseert NEMO samen met ESERO NL (voorheen: ruimtevaartindeklas) en de internationale projecten Schools As Living Labs en Future Space weer schoolprojecten, pilots en een wedstrijd, zowel voor het primair als het voorgezet onderwijs. Hieronder staan drie projecten uitgelicht. Dit meldt NEMO.

Schools As Living Labs

Hoe kun je voedselverspilling verminderen? Hoe ziet een gezond en duurzaam menu voor de schoolkantine eruit? Leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs gaan in een ‘Living Lab’ aan de slag met de verbetering van het voedselsysteem in en mét hun eigen omgeving. Het project loopt van oktober tot en met december 2021 of januari tot en met juni 2022.
 

CanSat-competitie (ESERO NL)

Hoe maak je van een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje, die bijvoorbeeld temperatuur of luchtvochtigheid meet? In de CanSat-competitie bedenken leerlingen uit de laatste jaren van havo en vewo in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat zelfs met een echte raket tot 1 km hoogte. Dit project loopt van september 2021 tot en met april 2022.
 

Astro Pi (ESERO NL)

In dit codeerproject voor beginners schrijven leerlingen een code voor ruimte-computertje Astro Pi, zodat hij een tekst of plaatje laat zien of zelfs een simpele missie uitvoert. Dit project begint in september en is voor leerlingen van 9 tot en met 19 jaar die nog (bijna) nooit code heeft geschreven en dat wel eens wil proberen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids