Koningin Máxima opent nationale supercomputer Snellius
Koningin Máxima opent donderdagochtend 16 september in Amsterdam de nationale supercomputer Snellius. De nieuwe supercomputer biedt het wetenschappelijk onderzoek in Nederland tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger. Tijdens de openingsbijeenkomst wordt onder meer ingegaan op de mogelijkheden van supercomputing voor wetenschappelijk onderzoek en bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.
Wetenschappers hebben voor hun onderzoek steeds meer rekenkracht en mogelijkheden voor dataopslag en dataverwerking nodig. De supercomputer is zo ontworpen dat het systeem geschikt is voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie tot sociale wetenschappen en van onderzoek naar klimaatverandering tot medische wetenschappen.
 
Voor de computer is waterkoelingstechnologie gebruikt waardoor minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance. Snellius komt net als de huidige supercomputer Cartesius in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids