Máxima geniet van filmgeschiedenis in Eye Filmmuseum

Koningin Máxima kreeg donderdag tijdens haar bezoek aan het Eye Filmmuseum in Amsterdam uitleg over filmgeschiedenis en alles wat het museum doet. De koningin genoot zichtbaar van haar culturele uitstapje en gaf na afloop aan dat het nog veel langer had mogen duren.

Máxima, die langsging bij het museum vanwege zijn 75-jarig bestaan, werd aan het begin van het bezoek samen met burgemeester Femke Halsema en andere aanwezigen getrakteerd op een presentatie over alle activiteiten van Eye. Zo werd verteld over onder meer het educatieve programma, de programmering en het nieuwe streamingplatform Eye Film Player.
 
Het bezoek aan de tentoonstelling Vive le cinéma! Art & Film van Eye en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) over de diversiteit van films vond de koningin erg interessant. Tijdens de rondleiding stelde Máxima talloze vragen en zei ze meermaals de installaties "mooi" en "bijzonder" te vinden.
 

In het Spaans

Na de rondleiding sprak de koningin met enkele filmmakers, zoals regisseurs Martin Koolhoven en Shariff Korver. Vooral met laatstgenoemde was het gesprek bijzonder. De twee spraken namelijk in het Spaans over onder meer het maken van de film Do Not Hesitate. Korver stelde adjunct-directeur Eye Ido Abram gerust dat hij alleen maar mooie dingen over hem zei tijdens het gesprek. "Dat kan ik alleen maar bevestigen", beaamde de koningin lachend.
 

Eye on Screens

Afsluitend gaf Máxima het startschot voor het project Eye on Screens, waarbij beelden uit de filmcollectie van het museum twee jaar lang te zien zijn op schermen bij stations, pleinen en in winkelcentra in heel Nederland. Dat deed ze door middel van het indrukken van een rode knop waarna beelden van films te zien waren en er livemuziek klonk.
 
Voorafgaand aan het bezoek aan het museum werd de koningin rondgeleid door het nabijgelegen Collectiecentrum van Eye, bestaande uit meer dan 54.000 filmtitels. Ze sprak daar met beheerders van de collectie en restauratoren.
 
Door: ANP