CBS en IMC Weekendschool geven 10-14-jarigen les in statistische geletterdheid

Het CBS is vorig jaar een samenwerking gestart met de Stichting IMC Weekendschool. Op de Weekendschool ontmoeten jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bevlogen professionals die tijdens een gastcollege vertellen over hun vakgebied. Recent onderzoek heeft aangetoond dat leerlingen die dit verrijkende en motivatiegerichte onderwijs volgen een achterstand op sociaal emotionele leeraspecten omzetten in een voorsprong. Dit meldt het CBS.

Het uitgangspunt van de Weekendschool is dat wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, het meeste uit zijn leven haalt. Daarom laat Stichting IMC Weekendschool nieuwsgierige jongeren kennis maken met professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. 
 
In onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is onlangs wetenschappelijk aangetoond dat de onderwijsmethode van de Stichting IMC Weekendschool veel impact heeft. De leerlingen ontwikkelen zich positief, hebben meer toekomstperspectief, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Bovendien wordt in het onderwijs dat ze krijgen een link gelegd naar vakken zoals rekenen en taal. Gebruikte begrippen en termen in de klas krijgen context en duiding, omdat de kinderen ervaren wat ze betekenen.
 

Maatschappelijk blikveld verruimen

Elke week gaan ruim 3 000 jongeren op 59 locaties in ons land aan de slag in de klas met het werk in de praktijk. Ook worden er excursies georganiseerd, bijvoorbeeld naar de rechtbank, de tandarts of een krantenredactie. Door deze lessen verruimen ze hun maatschappelijk blikveld, ontdekken ze waar hun interesses en talenten liggen en verbeteren ze hun vaardigheden zoals samenwerken en onderzoeken.
 

600 Nieuwsberichten

CBS-medewerker Cees Buijs: “Doel van het gastdocentschap is uitleg geven over wat het CBS doet en wat nepnieuws is. Aan de hand van artikelen uit de CBS-publicatie ‘Nederland in cijfers’ over bijvoorbeeld vliegreizen, trouwen en social media maken de kinderen in kleine groepjes zelf een nieuwsuitzending. De andere kinderen in de klas moeten raden of het nieuws echt is of nep en aangeven waarom. Ook kunnen de kinderen met de CBS-quiz allerlei leuke en interessante dingen over Nederland te weten komen.”
 

Statistische geletterdheid

De samenwerking met de Stichting IMC Weekendschool maakt onderdeel uit van een groter CBS-project om basisschoolkinderen ‘statistische geletterdheid’ bij te brengen, omdat de relevantie van cijfers en de juistheid ervan belangrijk zijn. Op dit moment werkt het CBS aan nieuw lesmateriaal voor in de klas. Dat zal binnenkort via de CBS-website beschikbaar zijn.
 
Door: National Onderwijsgids