Normal_computer

Radboud Universiteit Nijmegen biedt al jaren gratis taalcursussen aan. Sinds kort kunnen geïnteresseerden er ook een cursus Limburgs, Nijmeegs of een taal van de Waddeneilanden leren. Veel Nederlanders gaan dit jaar op vakantie in eigen land, dus een een binnenlands dialect of streektaal leren kan goed van pas komen. Dit meldt MaxVandaag. 

Naast dialecten en streektalen, zijn er ook algemenere gratis cursussen beschikbaar, waaronder het Dialectenlandschap van Nederland. Hoogleraar taalwetenschappen Marc van Oostendorp informeert cursisten over alle talen en dialecten die er in Nederland te vinden zijn en hoe mensen die een streektaal of dialect spreken dit gebruiken richting toeristen.

“Als je in Limburg een winkel binnenloopt, is de kans groot dat het personeel je in het Limburgs groet. Pas als ze erachter komen dat je niet uit de provincie komt, switchen ze naar het Nederlands. In buurprovincie Noord-Brabant is het andersom.”  Dit geldt ook voor de bewoners van de Waddeneilanden. Die blijven in de zomer liever hun eigen dialect spreken dan dat ze zich aanpassen aan de taal van de toerist.

Paar woordjes leren

Hoogleraar Van Oostendorps advies aan toeristen in eigen land is om toch een paar woordjes dialect of streektaal te leren, omdat inwoners van een bepaalde streek of gebied dit waarderen. 

Door: Nationale Onderwijsgids