Normal_telefoon__app__digitaal__mobiel

In Nederland is het een wirwar van instanties, regelingen en regels. Als je hier geboren en getogen bent, is het al lastig er wijs uit te worden. Laat staan als je als statushouder of asielzoeker in ons land bent. Om juist hen wegwijs te maken is er nu de NLapp. Je kunt het zien als een digitaal loket waar allerlei praktische informatie bij elkaar staat. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Hoe regel je een zorgverzekering, waar moet je heen als je een dokter of tandarts nodig hebt, hoe vraag je een bankpas aan? Op de NLapp is dit soort informatie allemaal overzichtelijk bij elkaar gezet, in verschillende talen. Zo kunnen asielzoekers en statushouders makkelijker hun weg vinden in de ingewikkelde Nederlandse samenleving en kunnen ze sneller meedoen.
 
Verschillende organisaties vonden dat een oplossing nodig was voor de berg versnipperde informatie waarmee vluchtelingen te maken krijgen. De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), Amsterdam en G4 overheidscoöperatie Wigo4it namen het initiatief om de NLapp te ontwikkelen. VluchtelingenWerk en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dachten en keken mee. 150 asielzoekers en statushouders gebruikten een demo van de app en een aantal gaf bruikbaar commentaar.
 
De informatie in de app blijft in ontwikkeling. De informatie voor Amsterdam is compleet, maar moet wel aangevuld en actueel gehouden worden. Meer gemeentes hebben interesse in de app.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids