Normal_rijles__rijschool__cbr

Mensen in de bijstand in Rotterdam kunnen in aanmerking komen voor een gratis rijbewijs. Het gaat om een proef met tien mensen uit Rotterdam-Zuid die opgeleid worden tot brandwacht. De gemeente wil hiermee zoveel mogelijk mensen uit de bijstand krijgen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Er is een groot tekort aan brandwachten, die vaak worden ingezet op plekken buiten de stad. Hierbij kan vervoer soms een probleem zijn. Daarom krijgen tien mensen die tot brandwacht worden opgeleid bij wijze van proef een gratis rijbewijs aangeboden. Zij krijgen daarvoor drie maanden de tijd. Daarna kunnen ze goedkoop een auto huren van QPS, het uitzendbureau waarmee de gemeente Rotterdam samenwerkt. De proef is onderdeel van het Nationaal Plan Rotterdam-Zuid.
 
Een brandwacht is iemand die op meerdere manieren inzetbaar is op het gebied van brandpreventie en brandbestrijding. Dit kan bij de brandweer zijn, maar ook bij andere organisaties zoals  beveilingsbedrijven. Brandwachten kunnen EHBO toepassen, weten hoe ze een beginnende brand moeten bestrijden en een gebouw moeten ontruimen en zijn deskundig op het gebied van brandpreventiecontroles.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids