Normal_voorzitterdoekleterpstravanunetovniensjorsfrhlichhoofdredacteurvanbnrnieuwsradio

Voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is techniek onmisbaar. Dat is de kern van De BNR Techniektour, een nieuw radioprogramma dat BNR vanaf donderdag 10 januari wekelijks uitzendt. In elke aflevering is een reportage te horen over technische uitdagingen en hoogstandjes die ervoor zorgen dat Nederland veilig en voorspoedig functioneert. Om ook zoveel mogelijk jongeren te bereiken wordt De BNR Techniektour ook als podcast beschikbaar gemaakt. Dit meldt UNETO-VNI.

Thomas Schuurman gaat het programma presenteren. Schuurman: "Iedere week gaan we in een reportage op zoek naar de technische achtergronden van het nieuws. Op 10 januari hebben we het bijvoorbeeld over extreem zware regenbuien als gevolg van de klimaatverandering. Kan onze riolering dat wel aan? Welke technieken en technici zijn nodig om te voorkomen dat de straten straks blank staan?"

Andere uitzendingen gaan onder meer over smart buildings, legionellapreventie, slimme energienetwerken en het voorkomen van blikseminslag op festivals. In iedere Techniektour schuift een panel van experts aan om een toelichting én een mening te geven over actuele en maatschappelijke kwesties die raakvlakken hebben met techniek.

Toegevoegde waarde

BNR en UNETO-VNI (dat vanaf 2019 verder gaat onder de naam Techniek Nederland) willen met De BNR Techniektour wekelijks laten horen hoe groot de impact van techniek is op onze maatschappij. Het vakgebied is veel breder dan de meeste mensen zich realiseren. Techniek is essentieel voor onze industrie, onze kantoren, onze woningen en onze infrastructuur. Het programma onderstreept de toegevoegde waarde van technische bedrijven voor hun klanten én voor de Nederlandse samenleving.

Kansen voor jongeren

BNR en Techniek Nederland willen met het nieuwe programma een zo breed mogelijk publiek bereiken. De BNR Techniektour is daarom ook als podcast te beluisteren.Techniek Nederland hoopt via die weg ook jongeren aan te spreken. De technieksector biedt namelijk talloze loopbaankansen voor jongens en meisjes die nu of binnenkort van school komen.

Doekle Terpstra: "Er is waarschijnlijk geen andere sector met zulke rooskleurige vooruitzichten. Kies je nu voor een baan in de techniek, dan kun je rekenen op een goed salaris en een vast contract. Of je nu sanitair- en warmtepompmonteur wilt worden of data-analist, technisch projectleider of BIM-engineer, er liggen overal kansen."

Uitzendingen van De BNR Techniektour

De BNR Techniektour is iedere donderdag te beluisteren van 19.00 tot 19.30 uur. Podcast via technieknederland.nl, bnr.nl, bnr-app, Spotify, iTunes en de podcastapps op smartphones.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids