Normal_scan_ct_verpleging_ziekenhuis_zorgpersoneel_verpleegkundige_pati_nt

Om te achterhalen wat er met een patiënt aan de hand is, is in veel gevallen radiologisch onderzoek nodig. Met behulp van onder andere straling wordt (bijvoorbeeld tijdens een CT) vastgesteld welk lichaamsdeel of orgaan ziek is. Deze straling kan bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor zowel patiënt als ziekenhuismedewerker. Treant Zorggroep ontwikkelde daarom een unieke cursus die er voor zorgt dat de stralingskennis van o.a. radiodiagnostisch laboranten (MBB’ers) altijd up-to-date is. Dit meldt Treant Zorggroep. 

De cursus is een coproductie van de stralingsexperts en de afdeling Opleiden van Treant. Via een e-learning (een digitaal te volgen cursus) wordt personeel periodiek geschoold in de kennis over en de omgang met straling. De vaardigheden worden daarnaast ook in de praktijk getoetst. Deze werkwijze levert een belangrijke bijdrage aan de uniformiteit, want iedereen beschikt over dezelfde kennis en vaardigheden. En daarmee aan veilige zorg: patiënten van Treant kunnen rekenen op deskundige ziekenhuismedewerkers met verstand van straling, protocollen en apparatuur.  

Nederlandse ziekenhuizen zijn verplicht hun medewerkers te scholen in de omgang met straling. Treant is de enige instelling die een complete digitale cursus inclusief praktijktoets ontwikkelende. De opleiding is inmiddels geaccrediteerd voor MBB’ers door het Kwaliteitsregister. Ziekenhuizen die interesse hebben in de scholing zijn van harte welkom zich te melden bij Treant.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids