Normal_rss_entry-146321

Reddingsbrigade Nederland is deze zomer bijzonder druk met zwemmers die in problemen zijn gekomen. Deze zomer is uitzonderlijk warm en dat leidt tot meer zwemmers in open water, zegt de organisatie. Van maandag 2 juli tot en met afgelopen zondag (5 augustus) kwamen de reddingsbrigadeposten aan de kust 3259 keer in actie. Vorig zomerseizoen verleende de brigade over de hele zomerperiode ruim 3800 keer hulp.

De organisatie is er bezorgd over dat steeds meer kinderen en volwassenen niet goed kunnen zwemmen. De reddingsbrigade ziet onder meer dat kinderen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma, dat het schoolzwemmen afneemt en dat nieuwkomers niet of nauwelijks hebben leren zwemmen.

Er is overigens wel sprake van een dalende trend in het aantal reddingsacties van de brigade. In 2016 bijvoorbeeld moest meer dan 7400 keer worden uitgerukt. De oorzaak daarvan is niet duidelijk, aldus een woordvoerder; de cijfers zijn onder meer afhankelijk van het weer en ook factoren als voorlichting en preventie spelen mogelijk een rol.

Door: ANP