Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Ruim 3000 migranten zijn zo vaak voor hun inburgeringsexamen gezakt, dat ze ontheffing hebben gekregen. DUO heeft daarnaast 2704 boetes uitgedeeld aan mensen die te langzaam inburgeren. Minister Koolmees komt eind deze maand met een nieuw inburgeringsbeleid. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Dat blijkt uit cijfers van DUO, opgevraagd door het Algemeen Dagblad. Migranten die 600 lesuren hebben gevolgd en 4 keer zijn gezakt voor hun examens, kunnen ontheffing krijgen van het halen van hun inburgeringsexamen. Sinds de invoering van de nieuwe inburgeringswet in 2013 hebben 3023 migranten een ontheffing gekregen. Dit heeft verder geen gevolgen voor hun verblijfsvergunning. Veel van deze migranten komen uit Ethiopië en Eritrea. Daarnaast deelde DUO 2704 boetes uit aan nieuwkomers die langer dan drie jaar nodig hebben om de examens te halen zonder een goede reden. 
 
Sinds 2013 zijn migranten verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. Dit houdt in dat ze zelf een taalschool moeten zoeken en daarvoor geld moeten lenen bij DUO, tot maximaal 10.000 euro. Dit zorgde voor een wildgroei aan (malafide) taalscholen die hieruit een slaatje probeerden te slaan, maar vervolgens slecht les gaven. Minister Koolmees van Sociale Zaken zei daarom in december al dat hij het inburgeringsbeleid op de schop wilde nemen. 
 
Koolmees wil onder andere dat gemeenten de taallessen gaan inkopen bij inburgeringsbureaus, om zo het niveau van de taallessen en taalscholen weer te verhogen. Ook moet meteen begonnen worden met taalles, en moet de migrant gescand worden op persoonlijkheid, opleidingsniveau en ervaring. Aan de hand daarvan kan het beste een vervolgtraject bepaald worden. Minister Koolmees komt eind deze maand met het nieuwe inburgeringsbeleid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids