Bernard Wientjes nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Stichting Petje af Nederland, foto: Rene van den Burg

Stichting Petje af benoemt Bernard Wientjes tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht met ingang van vandaag. Directeur-bestuurder Brecht van Schendel van Petje af Nederland is verheugd dat Bernard Wientjes als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht zijn netwerk en kennis inzet om de stichting verder te helpen. In Nederland zijn gelijke kansen voor ieder kind nog niet vanzelfsprekend. Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek van de wieg nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Daarom organiseert zij weekendscholen voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar uit sociale achterstandssituaties. Dit meldt Stichting Petje af.

Wientjes (1943) is een van Nederlands bekendste ondernemers. Hij was tot 1 juli 2014 voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Op dit moment is hij onder andere actief als emeritus hoogleraar Entrepreneurship and Leadership bij de Universiteit van Utrecht en voorzitter van het Rijksmuseumfonds. De huidige Raad van Toezicht is al meer dan tien jaar betrokken bij Petje af. Voor de inmiddels landelijke stichting is het logisch om de stap te maken naar een meer landelijk georiënteerde Raad van Toezicht.
 
“Ieder kind verdient een gelijke kans voor de toekomst en daar draag ik graag aan bij”, aldus Bernard Wientjes. “Daarom was ik ook warm pleitbezorger van het initiatief dat alle kinderen van Nederland voor hun achttiende in het Rijksmuseum zijn geweest. Verder geloof ik als ondernemer dat we het moeten hebben van de jeugd. Zij zijn de toekomst van dit land en ik zet mij en mijn netwerk dan ook heel graag in om alle kinderen dezelfde kansen op die toekomst te geven."
 
Door een praktijkgerichte onderwijsmethode ontdekken kinderen bij Petje af de wereld en komen zij in aanraking met verschillende rolmodellen, kunst en cultuur. De kinderen worden zich bewust van hun talenten, ontwikkelen een positief zelfbeeld en perspectief voor de toekomst. 
 
Op dit moment heeft Petje af in Nederland veertien weekendscholen, zijn er drie in oprichting en wil de stichting verder groeien om nog meer kinderen in Nederland te bereiken. Dit doet zij in samenwerking met founding partners: het Oranje Fonds, Kinderpostzegels en ondernemersnetwerk De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Om de landelijke groei te bewerkstelligen is naamsbekendheid, steun en draagvlak bij de gouden driehoek van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven van groot belang.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids