Normal__cid_image002_jpg_01d361ea

Brandweerhelmen met werkende sirenes, draken met lichtgevende ogen, draaiende tandartsboren: honderden kinderen verlieten vorig jaar Rolfs Surprise Lab met een technische surprise, een surprise die iets kan. En dus organiseert het Science Centre Delft het Surpriselab dit jaar opnieuw: in het weekend van 25/26 november zijn kinderen welkom om met technische snufjes de gaafste surprise van de klas te maken. Dit meldt TU Delft.

Rolfs Surprise Lab is een idee van de ‘tinkering scientist’ Rolf Hut van de TU Delft: “De surprise is een prachtig stukje Nederlandse folklore en heel geschikt om iets technisch in te verwerken. Met wat magneetjes, motortjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen Dokter Bibber of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Vorig jaar bleek dat kinderen het ontzettend leuk vinden om zo een surprise te maken. Ik hoop dat ze daardoor enthousiast worden over techniek, want enige technische basisvaardigheden hoort volgens mij iedereen te leren”.  
 
Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre Delft kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen zijn welkom in de Mekelzaal en kunnen dan samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken. Daarna kunnen ze zelf beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft dat weekend beschikbaar stelt. “Maar nog beter is thuis alvast beginnen, bijvoorbeeld met karton of papier-maché. Dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken”, zegt Hut. Rolf Hut wordt dit jaar wederom geholpen door een team bekende ‘makers’, onder andere designprofessor Jeroen van Erp en Marten Hazelaar. Deelname aan de Rolfs Surprise Lab is gratis.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids