Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober kun je door heel Nederland live wetenschap en technologie beleven. Alleen in dat weekend ga je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Inmiddels openen al meer dan 250 locaties hun deuren. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Dit meldt Weekend van de Wetenschap.

Dit jaar opent het Slaaplaboratorium van de UvA voor de allereerste keer de deuren. Op 7 oktober word je rondgeleid door de slaaponderzoekers en ontdek je waarom je één derde van je leven slapend doorbrengt. Bij het Radboud Institute for Health Sciences in Nijmegen kruip je voor één dag in de huid van een gezondheidswetenschapper en voer je zelf een operatie uit. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel treedt hier op als gastheer.
 
Bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ESTEC krijg je dit jaar opnieuw de kans om oog in oog te staan met ESA-astronauten en ruimtemissie-experts. Weekend van de Wetenschap ambassadeur André Kuipers is hier op zondag 8 oktober hoogstpersoonlijk aanwezig om te vertellen over zijn ruimtereizen. Verder kun je een bezoek brengen aan één van de vele sterrenwachten in Nederland. 
 
Veel verschillende bedrijven doen mee aan het Weekend van de Wetenschap. Onder meer NS, Waternet en ABN AMRO hebben hun medewerking toegezegd. Voor bezoekers is dit een unieke kans om een kijkje achter de schermen te krijgen. Bij chemisch bedrijf BASF bijvoorbeeld krijg je een rondleiding door het lab en kun je zelf proefjes doen. 
 
Het Weekend van de Wetenschap heeft dit jaar niemand minder dan André Kuipers (ESA-ruimtevaarder) en Erik Scherder (hoogleraar Neuropsychologie) als ambassadeurs aan zich verbonden, beiden bekende gezichten die de wereld van wetenschap en technologie dichterbij brengen. Zij zijn op 7 en 8 oktober aanwezig op locaties in het land waar de bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie kunnen ontmoeten. 
 
Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen. Het doel hiervan is om Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap zijn. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids