Normal_checklist-2470549_960_720

Dit najaar start de Academie voor Toezicht met een nieuw leertraject: Strategisch Toezicht. Een pilot voor ervaren toezichthouders, programmamanagers en strategische medewerkers van de samenwerkende rijksinspecties, waaronder de Inspectie van het Onderwijs, met ervaring binnen en/of buiten de wereld van toezicht. Medewerkers die werken aan toezichtontwikkeling. Dit melden de Samenwerkende rijksinspecties.

De Academie voor Toezicht wil met de professionaliseringstrajecten de organisatie én de medewerkers klaarstomen voor het toezicht van de toekomst. Bij Strategisch Toezicht staan strategische aspecten rondom het toezicht centraal. Het traject richt zich op de vak en missie, innovatie- en samenwerkingsperspectieven. Dat betekent werken aan relevante competenties, actuele vraagstukken en strategieontwikkeling. Dit allemaal rond toezichthouderschap in relatie tot de betrokken organisaties en de maatschappelijke context.

Het traject duurt zo’n 9 maanden. In dit studiejaar vinden onder meer 3 conferenties plaats. Tijdens die tweedaagse conferenties zijn er vaksessies over de ontwikkeling van het vakmanschap en werkateliers om te oefenen onder begeleiding van een of meerdere docenten, sprekers of trainers. Ook zijn er kennisbijeenkomsten die aansluiten bij het traject en wordt in co-creatie gewerkt aan het leertraject. De afsluiting van het studiejaar vindt plaats tijdens de zomerbijeenkomst van de Inspectieraad. Daar wordt ‘de oogst’ in de vorm van bijvoorbeeld groepsbevindingen op een eigen wijze met de leden van de Inspectieraad gedeeld.

Meer informatie over het toelatingsgesprek voor de deelnemers volgt na de zomervakantie. Op basis van dit gesprek wordt een leerovereenkomst gesloten. Dit vormt de basis van de persoonlijke leeragenda. Ook brengt de deelnemer een eigen casus in waar tijdens het traject aan gewerkt wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids