Normal_ouderenzorg_mantelzorg_personeel_vrijwilliger345

De afgelopen periode hebben partners in zowel zorg als onderwijs gewerkt aan een breed gedragen akkoord om te zorgen voor goede gezondheid en welzijn van ouderen. Het resultaat is de Arbeidsmarktagenda 2023. ‘Aan het werk voor ouderen!’ Op 12 juli hebben de partijen, waaronder de MBO Raad, de agenda gezamenlijk ondertekend. Dit meldt FNV.

Op korte termijn willen de partners onder andere werken aan voldoende (zij-)instroom in het mbo en het hbo om stage- en opleidingsplaatsen in te vullen, waarbij de partijen gezamenlijk werken aan bijbehorende begeleiding. Dit geldt ook voor het realiseren van trajecten op maat waarin werken en leren wordt gecombineerd. Daarbij is er ook aandacht voor opleidingen voor medewerkers op mbo 1 en 2 niveau.
 
Ton Heerts, voorzitter MBO Raad en vicevoorzitter SBB: “De arbeidsmarktagenda 2023 moet eraan bijdragen dat ook meer jongeren ontdekken hoe belangrijk de zorg is, met al z’n mogelijkheden en technieken. Dat laat het kabinet ook zien met extra investeringen. En daar hebben we ook alle andere partijen voor nodig. Deze arbeidsmarktagenda is daarom belangrijk. En nog belangrijker is hoe onderwijs, gemeenten en zorginstanties in de regio vervolgens uitvoering aan deze agenda gaan geven.”
 
Om deze breed gedragen aanpak te ondersteunen stelt het ministerie van volksgezondheid van 2017 tot 2021 ten minste 72 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt onder andere ingezet voor scholing van nieuw aan te trekken personeel. 
 
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid: “We willen de zorg voor ouderen verbeteren, terwijl er ook steeds meer ouderen zijn. Werknemers, werkgevers en onderwijs laten vandaag zien dat ze schouder aan schouder staan om te zorgen voor werkzekerheid, goede banen die passen bij de wensen en mogelijkheden van medewerkers, goede opleiding en voldoende mensen in de zorg voor ouderen om samen het werk te verzetten. De komende jaren ondersteunt het Rijk die waardevolle samenwerking met tenminste 72 miljoen euro. Daarmee gaan we gezamenlijk bijvoorbeeld zo’n 32 duizend scholingstrajecten verzorgen, zodat er meer mensen in de zorg aan de slag gaan met een diploma als helpende, verzorgende of verpleegkundige.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids