Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Uit de voorjaarsnota, die vandaag door minister Dijsselbloem naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat er vanaf 2017 in het onderwijs een financiële tegenvaller van 200 miljoen euro per jaar te verwachten is. Toch gaat het kabinet niet meer bezuinigen. Dit meldt Rijksoverheid.

Vanaf 2017 is er een tegenvaller van gemiddeld 200 miljoen euro per jaar op de OCW-begroting, voornamelijk als gevolg van hogere leerling- en studentenaantallen dan eerder geraamd. Het kabinet heeft besloten de tegenvaller in 2017 op te lossen door de inzet van meevallers. Daardoor hoeft er dit jaar niet bezuinigd te worden op de bekostiging van onderwijsinstellingen. Ook de korting op de scholings- en monumentenaftrek is van de baan. 
 
Er is in 2017 ruimte gevonden voor noodzakelijke extra uitgaven aan verpleeghuizen door onder andere geld te steken in het opleiden en om- of bijscholen van extra mensen. Ook heeft het kabinet vanwege de hoger dan verwachte pensioenpremie bij het ABP 342 miljoen euro extra vrijgemaakt, zodat er toch ruimte voor loonsverhoging voor ambtenaren is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids