Normal_examen__examens__eindexamen__blokken__examenhal__scholieren

Taaldocent en ontwikkelaar van lesmateriaal Ad Appel is een petitie gestart tegen de ‘absurde’ wachttijden voor het inburgeringsexamen voor migranten. De wachttijden lopen op tot gemiddeld vier maanden per poging en de overheid doet niks. De petitie is inmiddels meer dan 900 keer ondertekend door veel taaldocenten en VluchtelingenWerk. Dit meldt Trouw. 

De klachten over de lange wachttijden bestaan al veel langer. Migranten moeten nu soms wel vier maanden wachten voordat ze examen kunnen doen. Vervolgens is het minstens twee maand wachten op de uitslag en als je pech hebt, moet je weer vier maanden uittrekken om herexamen te kunnen doen. Terwijl de richtlijn voor de wachttijd officieel vier week bedraagt. 
 
Taalscholen hebben vorig jaar al meermalen bij examinator DUO en het ministerie van sociale zaken aan de bel getrokken, maar behalve een verruiming van de openingstijden van de examenlocaties is er verder niets gebeurd.  “Dat is een groot probleem, want de grote stroom vluchtelingen die in 2014 aankwam, moet dit jaar nog examen doen”, volgens Appel. Om de druk op te voeren is hij daarom afgelopen weekend een petitie gestart tegen de wachttijden. 
 
Ruim negenhonderd medestanders, waaronder veel taaldocenten, hebben de petitie inmiddels ondertekend. Ook VluchtelingenWerk, een van de grote aanbieders van inburgeringscursussen, staat 100 procent achter de petitie van Appel. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids