Normal_generator_computer_ict

De Human Capital Agenda (HCA) is vorige week gelanceerd. Dit actieplan wil aan de groeiende vraag naar ict-professionals binnen en buiten de sector voldoen én wil het onderwijs afstemmen op de enorme digitale ontwikkelingen. Bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen meer doen om studenten, werkzoekenden en werkenden te kwalificeren voor de banen van de toekomst. Dit kan door workshops, masterclasses, stageplekken en gastdocentschappen aan te bieden, naast her- en bijscholing gedurende de hele loopbaan. Dit meldt provincie Limburg.

REGITEL en de Provincie Limburg organiseerden samen met de Brightlands Smart Services Campus op 13 april de kick-off van de Human Capital Agenda ICT. Ondernemers, werkzoekenden, studenten, young professionals en overige belangstellenden ontmoetten elkaar in een dynamische omgeving. De kick-off bestond uit een grote ict-infomarkt waar workshops, presentaties en demonstraties werden georganiseerd en verschillende organisaties op het gebied van onderwijs, overheid en ondernemerschap zich presenteerden in een unieke samenstelling.
 
Gedeputeerde Hans Teunissen van onderwijs, licht toe: “Wij hebben het vaak over de student, maar nooit met de student! Ik pleit daarom voor een quatro helix, waarin studenten – naast bedrijven, onderwijs en overheden- een prominente rol spelen. Door het bedrijfsleven te koppelen aan het onderwijs ontstaan diverse dwarsverbanden: studenten en docenten leren in de praktijk en bedrijven halen kennis binnen en kunnen talenten behouden voor onze regio.”
 
De Human Capital Agenda ICT richt zich op het optimaliseren van aansluiting van het aanbod op de vraag door state of the art onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Ook richt de Human Capital Agenda ICT zich op het optimaliseren van de aantrekkingskracht (instroom) van de sector c.q. ict-beroepen en het verbeteren van het beroepsperspectief (Leven Lang Leren). Investeren in duurzame inzetbaarheid is van belang als we professionals voor de sector willen behouden, mede gezien de leeftijdsopbouw en het snel veranderende en diverse beroepsprofiel in de ict.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids