Normal_brandweer

De Brandweeracademie onderzoekt de mogelijkheid om mindfulness deel uit te laten maken van de opleiding. De speciale meditatietraining moet ervoor zorgen dat brandweermannen uiteindelijk beter kunnen handelen in stressvolle en onverwachte situaties. Dat meldt Nu.nl. 

Het oorspronkelijke idee is afkomstig van de Navy Seals, een Amerikaans eliteteam van militairen. Maar ook Brandweer Nederland heeft al veel onderzoek verricht naar het nut van mindfulness, onder andere bij officieren. Volgens lector Ricardo Weewer van de Brandweeracademie kan mindfulness helpen om het neurologische proces van besluitvorming te verbeteren, vooral als het gaat om omvangrijke stresssituaties, zoals een grote brand.

Een aantal brandweerkorpsen heeft de training al geprobeerd en de effecten lijken positief. Dat heeft er inmiddels al toe geleid dat er op de Brandweeracademie nu meer aandacht besteed wordt aan ademhaling. Het is echter niet de bedoeling dat er een wekenlange extra cursus naast de reguliere opleiding komt, want daar is volgens Weewer geen tijd voor. Het beste zou volgens hem zijn om de training zo veel mogelijk binnen de opleiding plaats te laten vinden.

Behalve de brandweer hebben ook de Nederlandse Defensie Academie en de Nationale Politie al laten weten de ontwikkelingen omtrent mindfulness nauwlettend te volgen en de training op termijn wellicht ook binnen hun opleidingen in te voeren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids