Logo_download__2_

Het Centraal bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) experimenteert met een nieuwe vorm van het theorie-examen. Kandidaten hoeven een vraag niet meer meteen te beantwoorden, maar kunnen eerst doorbladeren na een andere vraag. Later kan eerdere de vraag alsnog beantwoord worden. Het CBR bracht het experiment zaterdag in de praktijk. Dit meldt NOS.

In het nieuwe examen krijgt de kandidaat een half uur voor het hele examen. Dat betekent dat de kandidaat per vraag zelf kan bepalen hoeveel tijd hij of zij nodig heeft. Als een deelnemer een antwoord niet meteen weet, kan eerst worden doorgegaan naar de volgende vraag. Als het nodig is, kan worden teruggebladerd om de vraag op een later tijdstip alsnog te beantwoorden. Alleen voor het examenonderdeel gevaarherkenning geldt dit niet. Hierin blijft de maximale tijd per vraag acht seconden. 
 
Het CBR wil het theorie-examen verbeteren. Met het experiment wil het bureau kijken of mensen het ook daadwerkelijk prettig vinden om eerst door het examen te kunnen bladeren. Ook onderzoekt het CBR of het slagingspercentage omhoog gaat. De inhoud van het theorie-examen is hetzelfde gebleven.
 
Het experiment werd gehouden onder examenkandidaten in Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Eindhoven en Zwolle. Kandidaten die het examen goed maakten, waren ook daadwerkelijk geslaagd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids