Normal_huishoudelijke_hulp_thuiszorg_schoonmaken

Stadsbeheer Rotterdam laat laagopgeleiden die tot nu toe ongeschoold werk deden, een mbo-opleiding volgen. Ook schoonmaakbedrijven sturen hun werknemers terug naar de schoolbanken. Werk wat vroeger ongeschoold gedaan kon worden, wordt tegenwoordig steeds ingewikkelder en de eisen daarmee zwaarder. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

22 procent van de Rotterdamse beroepsbevolking heeft alleen de basisschool of hooguit vmbo afgerond. Zij moeten de schoolbanken in, volgens de Rotterdamse hoogleraar Jan Rotmans. “Iedereen moet zijn hele werkzame leven blijven leren, want bedrijven vernieuwen steeds sneller.''
 
Het werk ontwikkelt zich", zegt afdelingshoofd Peter Erkens van Stadsbeheer Rotterdam. “Vroeger raapte de vuilnisdienst zakken op, nu bedient ze geautomatiseerde containers onder de grond.” Ook in de haven vraagt men inmiddels mbo 4 voor veel werkzaamheden. En bij schoonmaakbedrijf GOM verwachten ze minimaal een mbo-opleiding niveau 1. Klantbeleving wordt belangrijker en het werk kan ook gedeeltelijk gedaan worden door een robot, die dan eerst geactiveerd moet worden.
 
Vakbond FNV Havens is blij met het scholen en uitgeven van certificaten voor vaardigheden die zijn opgedaan, maar is ook kritisch. ”Als een werknemer niet mee kan in de scholing mag dat geen excuus zijn om iemand te ontslaan'', zegt vakbondsbestuurder Joost van der Lecq van FNV Havens.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids