Alan Rusbridger, foto: Alessio Jacona

De rol en positie van de journalistiek veranderen razendsnel. Kan toepassing van ‘constructieve elementen’ in de journalistiek het publieke vertrouwen in het vak verhogen? Op vrijdag 2 december organiseert de opleiding Journalistiek van hogeschool Windesheim de eerste internationale conferentie over constructieve journalistiek. Maar liefst tien internationale en vele binnenlandse experts zullen hun licht laten schijnen over de vraag hoe ‘constructieve elementen’ zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de journalistiek en aan de relatie van de journalist met zijn publiek. Wat zijn de mogelijkheden? Welke de valkuilen? Hoe die te omzeilen? Dit meldt Windesheim.

Constructieve journalistiek beweegt mensen om verder te kijken. Voorbij de problemen en de schuldvraag. Het helpt hen - na kritische analyse van het gebeurde - bij de oriëntatie op de toekomst: Hoe los je een probleem op? Wat is een alternatief? Wie denkt daar over na? Tijdens de conferentie komt aan bod hoe journalisten hun publiek bij die zoektocht (kunnen) begeleiden.

Vakgenoten als Alan Rusbridger, Ethan Zuckerman van MIT Civic Media Lab, redactiechef Emily Kasriel bij de BBC, Martha Riemsma van Twentse Courant Tubantia, Karel Smouter van De Correspondent en Jasper Koning van Tegenlicht delen hun ervaringen. Het symposium biedt de kans kennis te nemen van nieuwe voorbeelden, methoden en technieken en te bezien wat werkt en niet werkt.

De conferentie is toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelden en meer informatie via de agenda op www.windesheiminternational.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids