Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

De kwaliteit van inburgeringscursussen voor asielzoekers blijkt lang niet altijd voldoende te zijn. Zo vinden statushouders het aantal lesuren te weinig en de leraren ongekwalificeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma EenVandaag. Dit meldt Algemeen Dagblad.

EenVandaag ondervroeg 160 zogenoemde statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning), voornamelijk van Syrische afkomst. Meer dan de helft (56 procent) beoordeelt de kwaliteit van de inburgeringscursus als onvoldoende. Zij zijn niet tevreden over het aantal lesuren en de kwaliteiten van de docenten. Ook missen sommige statushouders het contact met Nederlanders. 
 
Daarnaast signaleren cursisten dat geld verdienen een goede motivatie lijkt te zijn voor het aanbieden van inburgeringscursussen. Dit zou dan ten koste gaan van de kwaliteit van de lessen. Statushouders mogen voor hun inburgeringscursus tot 10.000 euro lenen bij DUO, de onderwijsorganisatie van de overheid. Dat maakt hen een interessante doelgroep voor veel bedrijfjes die taallessen aanbieden.
 
25 procent van de statushouders maakt zich zorgen of zij het examen gaan halen. Zij vinden het erg moeilijk om de Nederlandse taal te leren. Het slagingspercentage voor het inburgeringsexamen is de afgelopen jaren flink gedaald. Hoe dit komt, wordt onderzocht.
 
Tijdens een inburgeringscursus leren statushouders de Nederlandse taal. Daarnaast krijgen zij les over de Nederlandse maatschappij. De inburgeringscursus is bedoeld om de integratie in de samenleving te versnellen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids