Normal_backstage-bij-ketchupfabriek-logo-2016

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 1 en 2 oktober, deelnemers kunnen door heel Nederland live wetenschap en technologie beleven. Alleen in dat weekend is er backstage toegang bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Zo’n 200 organisaties in oktober hun deuren. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Dit meldt WeekendvandeWetenschap.nl.

Zowel het VUmc Alzheimercentrum, het EEG Resource Institute als ook andere zorginstellingen openen hun deuren speciaal tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bij het Brain Technology Institute mogen bezoekers een bypass vat hechten door een microscoop en het Image Science Instituut laat zien hoe de hersenen zijn opgebouwd en hoe ze werken door ze 6-dimensionaal in kaart te brengen.

Ook diverse cultuurinstellingen doen mee aan het wetenschapsweekend. Bezoekers kunnen een exclusief bezoek brengen aan onder andere het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Van Gogh Museum. Backstage kunnen deelnemers alles vragen aan de onderzoekers, restauratoren en kunsthistorici. Ook vertellen de bibliothecarissen in het Van Gogh Museum alles over de boeken die Van Gogh gebruikte om te leren over anatomie, perspectief en kleurgebruik.

Voor wie van alles wil leren over natuurwetenschappen kan onder meer terecht bij Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Zij doen onderzoek naar de werking van de natuur. Of het nu gaat om de persoonlijkheden van vogels, de enorme rijkdom van het bodemleven of giftige blauwalgen. Bij het Plant Research Institute kunnen bezoekers ook meer te weten komen over de natuur. Deze wetenschappelijke instelling doet in zowel Bleiswijk als in Wageningen mee aan het Weekend van de Wetenschap. Een nieuwe deelnemer dit jaar is de Apenheul. Alleen tijdens het Weekend van de Wetenschap is er een exclusief kijkje mogelijk in het onderzoek naar apen. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA-ESTEC doet dit jaar weer mee aan het Weekend van de Wetenschap. Tijdens dit weekend krijgt men de kans om ESA-astronauten te ontmoeten en voorwerpen aan te raken die echt de ruimte in zijn geweest.

Het Weekend van de Wetenschap wordt jaarlijks georganiseerd door NEMO met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het doel is Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn en wat de onmisbare bijdrage is aan onze toekomst. Op de website www.hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst met deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids