Normal_notities_schrijven_papier_bril_leren_aantekeningen

Minister Bussemaker steekt 5 miljoen euro in lokale en regionale initiatieven om laaggeletterdheid te bestrijden en in taalscholing voor laagtaalvaardige werknemers. Laagdrempelige initiatieven kunnen maximaal 50.000 euro subsidie krijgen als zij concrete, activiteiten organiseren waarmee zij laaggeletterdheid voorkomen of tegengaan. Voorwaarde voor subsidie is dat de indiener een derde van het aangevraagde bedrag zelf inlegt. Dat meldt ministerie van Onderwijs.

Ook werkgevers kunnen aanspraak maken op maximaal 50.000 euro subsidie voor taaltrajecten voor zogeheten ‘laagtaalvaardige’ werknemers. Meer dan de helft van de laaggeletterden in Nederland heeft werk, maar deze groep is door hun beperkte taalvaardigheid minder productief en heeft minder mogelijkheden om door te groeien.

Met de subsidieregeling wil Bussemaker een nieuwe bijdrage leveren aan de strijd tegen laaggeletterdheid. “Het gaat om projecten met mensen die écht weten hoe je dit moet aanpakken en die het dichtst bij de laaggeletterden zelf staan”, aldus Bussemaker. “Ik hoop dat we het hiermee niet alleen bespreekbaar maken maar het ook helpen oplossen.”

Het kabinet investeert dit jaar ruim 74 miljoen euro in het tegengaan en bestrijden van laaggeletterdheid. Voor het eerst stelt het kabinet hierbij concrete doelen: zo moeten 45.000 volwassenen in de periode 2016-18 aan een taalcursus beginnen. Ook moeten dit jaar 15.000 mensen worden bereikt en 5000 nieuwe taalvrijwilligers worden getraind om onder meer wachtlijsten weg te werken. Na zes maanden in 2016 stond de teller al op 12.380 bereikte mensen en 4700 nieuwe taalvrijwilligers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids