Normal_sterren_ruimte_heelal__compfight_

Technologiemuseum NEMO in Amsterdam organiseert op 5 oktober een gratis conferentie speciaal voor leraren van de basisschool. Tijdens de conferentie, met als thema ‘Ontdekkingsreizen’, laat het museum zien hoe docenten via het onderwerp ruimtevaart en sterrenkunde in de les aandacht kunnen besteden aan techniek en programmeren. Dit meldt NEMO Science Museum.

Na een plenaire lezing kunnen de docenten kiezen uit zes workshops. Zo laten Karin Heesakkers (Kleinkracht) en Wouter Schrier (Universiteit Leiden) elk zien hoe het bestuderen van de hemel de mens kennis heeft gegeven over tijd en ruimte en de technologie zich ontwikkelde van kompas, kaart en kalender naar GPS-navigatie en robots. In de workshop van Sander Jansen maken de leerkrachten kennis met de principes van het programmeren terwijl ze leren hoe ze robots, zoals de Marsrover, opdrachten kunnen geven.

Matthijs Dekker van NEMO laat de deelnemers kennismaken met het lespakket ‘Maakkunde’, geïnspireerd op een zeer succesvol Amerikaans techniekcurriculum en mede ontwikkeld door NEMO. In verschillende modules ontwerpen en bouwen leerlingen zelf oplossingen voor telkens een ander probleem.

Ook het leesonderwijs komt aan bod. Zo laat Wendy van den Putte zien hoe het (voor)lezen van ruimtevaartverhalen ingezet kan worden bij de wetenschap- en technieklessen (W&T). In de workshop ontwerpen de deelnemers zelf een nieuwe W&T-les uitgaande van het leesonderwijs op de eigen school. Daarnaast kunnen de deelnemers genieten van een voorstelling door NOVA. Tijdens de voorstelling van dit mobiele planetarium wordt het heelal geprojecteerd en wordt een reis gemaakt door het zonnestelsel.

De conferentie is gratis toegankelijk en is geschikt voor basisschoolleerkrachten van groep 1 tot en met 8. Meer informatie over het programma en aanmelden via www.ruimtevaartindeklas.nl/conferenties/conferentie-ontdekkingsreizen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids