Normal_oudleerlingen_ouderen_opleiding

De overheid wil dat burgers meer zorgen voor hun naasten, meer werken en blijven leren om duurzaam inzetbaar te zijn tot aan hun pensioen. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat deze combinatie lang niet voor iedereen haalbaar is. Mensen werken en zorgen wel meer maar aan scholing komen velen niet toe. Dit geldt met name juist voor die groepen met een zwakke arbeidsmarktpositie, zoals laagopgeleiden, ouderen en zieken. Dit melden SCP, ANP en het Financieele Dagblad.

De afgelopen decennia nam het aantal mensen met een betaalde baan sterk toe. Ook zijn steeds meer mensen mantalzorger. Het aantal werkenden dat een cursus of andere vorm van (bij)scholing) deed bleef de afgelopen tien jaar echter constant, zo rond de 40 procent. Het planbureau concludeert dat deze trend niet overeen komt met het belang dat de overheid hecht aan het leven lang leren.

Juist de groepen die bijscholing het hardste nodig hebben, komen daar niet aan toe. Het gaat dan om ouderen, mensen met een slechte gezondheid en laagopgeleiden met een flexibel contract. Het ontbreken van formele scholing compenseren zij ook niet door informele vormen van leren op de werkplek of via collega’s en leidinggevenden. Juist werknemers die cursussen volgen zijn ook degenen die veel informeel leren.

Volgens het SCP laten deze cijfers zien dat het combineren van leren met werk- en zorgtaken voor velen niet makkelijk is. De overheid ziet scholing en flexibele werkvormen als manieren om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk actief deelnemen aan de samenleving. Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt hebben echter minder toegang tot flexibele werkvormen, zoals thuiswerken en flexibele uren.

Vakbonden FNV en CNV zijn niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Het onderzoek bevestigt voor de FNV dat kwetsbare werknemers vaak te weinig geld en perspectief hebben om hun positie op de arbeidsmarkt te kunnen verbeteren. Voor CNV zijn de resultaten vooral het bewijs dat flexibele contracten slecht zijn werknemers en voor de economie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids