Normal_jeugd_huiswerk_leren_thuis

Tijdens de conferentie van Tel Mee met Taal bekrachtigden de Koninklijke Bibliotheek, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven hun samenwerking op het gebied van taal- en leesbevordering. De samenwerking moet ertoe leiden dat iedereen die duurzaam in Nederland verblijft bij een Taalhuis terecht kan, om daar de taalvaardigheid en andere basisvaardigheden te oefenen. Dat meldt Stichting Lezen.

Gerlien van Dalen (Stichting Lezen), Jos Debeij (Koninklijke Bibliotheek) en Arjan Beume (Stichting Lezen & Schrijven) hebben hun handtekening gezet onder een convenant waarmee zij afspreken de komende jaren aan concrete doelstellingen te werken. Met het programma Tel Mee met Taal wil het kabinet lezen bevorderen en voorkomen dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan. Wie moeite heeft met lezen moet overal terecht kunnen voor taalscholing en geen enkel kind mag opgroeien in een taalarme omgeving, is het doel van het programma.

Wanneer er geen Taalhuis in de buurt is, moeten mensen kunnen worden doorverwezen naar een andere geschikte locatie. Een Taalhuis is tevens de ontmoetingsplek voor taalvrijwilligers en professionals die anderen met deze vaardigheden vooruit willen helpen. Alleen door met zoveel mogelijk organisaties de handen ineen te slaan, zowel landelijk als lokaal, kan laaggeletterdheid daadwerkelijk worden voorkomen en verminderd, is de gedachte achter het convenant.

© Nationale Onderwijsgids