Normal_57ca26a1-acc5-47b8-9a2a-75f589a2d00a

In de herfstvakantie barst op de Westergasfabriek en in 30 andere steden in het land het Cinekid festival weer los: het grootste film-, tv- en nieuwe mediaspektakel voor de jeugd in Europa. De 30ste editie van het festival wordt op woensdag 12 oktober feestelijk geopend met de wereldpremière van de nieuwe speelfilm van regisseur Simone van Dusseldorp: Uilenbal. Dat meldt Stichting Cinekid.

Tijdens het twee weken durende Cinekid Festival zien en ontdekken meer dan 60.000 kinderen en hun ouders bijzondere jeugdfilms, -documentaires en -televisie. Er is ook weer een hoop te beleven en te doen in het MediaLab: een unieke digitale en interactieve speel- en leertuin voor de jeugd tussen 4 en 14 jaar. 

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep's botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

Uilenbal is geproduceerd door Lemming Film en wordt in de bioscoop uitgebracht door distributeur Just Film Distribution. Sannette Naeye, directeur Cinekid: "Ik ben trots dat we het 30ste Cinekidjaar openen met een sterke Nederlandstalige productie. Het is een film voor jonge kinderen, die zijn zeldzaam. Uilenbal is een vrolijke film omtrent het thema vriendschap en past daarom uitstekend bij onze feestelijke jubileumeditie."

Het Cinekid Festival vindt dit jaar plaats in de herfstvakantie van 13 tot en met 30 oktober. Op de Westergasfabriek in Amsterdam worden op 13 en 14 oktober scholendagen georganiseerd. Voor het reguliere publiek gaan de deuren open van 15 tot en met 21 oktober. Daarnaast programmeert Cinekid tussen 22 en 30 oktober in meer dan 30 theaters en filmhuizen door het hele land, een film- en workshopaanbod. Het volledige programma wordt 29 september bekendgemaakt op cinekid.nl. 

© Nationale Onderwijsgids