Normal_d617cc55-f5eb-415d-a7ce-f2737f19e5dc

Deze week gaat het project Musea in Gebaren van start. Dit initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en WatTelt! leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Vijftien jonge deelnemers krijgen in een trainingsprogramma van zes weken een interne opleiding tot ‘Dove Museumgids’. Na deze opleiding worden de participanten gekoppeld aan een museum in Amsterdam, waar zij hun kennis in de praktijk kunnen brengen als professioneel rondleider. Negen belangrijke Amsterdamse instellingen nemen deel aan het project en starten rondleidingen en workshops in gebarentaal. Dat meldt Foam.

In Musea in Gebaren bundelen Foam en WatTelt! hun krachten, kennis en expertise om het culturele aanbod in de stad Amsterdam toegankelijker te maken voor de dove en slechthorende doelgroep. De deelnemers krijgen via dit leertraject de mogelijkheid om een relevante werkervaring op te doen. Hiermee draagt Musea in Gebaren niet alleen bij aan een toegankelijker cultureel aanbod, maar ook aan meer werkgelegenheid voor jonge doven en slechthorenden.

Op 26 maart start het opleidingstraject voor jonge doven en slechthorenden. Vijftien deelnemers (de meesten in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar) worden opgeleid tot professioneel museumdocent, inzetbaar bij verschillende musea in Amsterdam. Tijdens dit programma maken zij kennis met de theorie én de praktijk van het rondleiden. Bij afronding ontvangt de deelnemer het certificaat ‘Dove Museumgids’.

Naast initiatiefnemer Foam heeft een achttal musea aan zich verbonden aan het project Musea in Gebaren. Deze instellingen krijgen bij Foam training van Wat Telt! in het werken met mensen die doof of slechthorend zijn en in de omgang met dove bezoekers, waarna zij allen werkplekken zullen creëren voor dove museumgidsen. Deelnemende musea zijn EYE Film Museum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum.

Foam is nog steeds één van de weinige musea in Nederland met structureel aanbod voor dove en slechthorende bezoekers in hun eigen taal. Het project Musea in Gebaren brengt hier verandering in.

© Nationale Onderwijsgids