Logo_logo_omooc

Maandag 11 april start het videocollege Leren van de besten. Diverse toonaangevende professionals en deskundigen zullen daarin aan het woord komen over overheidsmanagement. De colleges zijn bedoeld voor directeuren, managers en medewerkers bij rijk, provincies, gemeenten, zelfstandige bestuursorganisaties, agentschappen en waterschappen. Het doel is om kennis over vakmanschap toegankelijk te maken en te gebruiken om (kennis)ontwikkeling bij overheidsmanagers en professionals te stimuleren. Dit meldt Omooc.

Zo zal Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het Jaar, vertellen wat iemand de allerbeste overheidsmanager of professional maakt. Ad Verbrugge, filosoof, leert ons hoe om te gaan met Staat van verwarring, over verbleekte idealen en onzekerheid over de toekomst van de overheidsmanager.

Uit gesprekken met topambtenaren kwamen diverse dilemma's bovendrijven die in de colleges zijn samengevat. Bijvoorbeeld het dilemma van de handelingssnelheid bij de overheid: er wordt beleid gemaakt voor problemen die wellicht al verouderd zijn zodra het beleid uitgevoerd kan worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de institutionele rationaliteit van de overheid aansluit bij de maatschappelijke rationaliteit? En welke consequenties heeft dit voor organisaties?

Omoocs zijn korte videocolleges. De naam omooc is een samentrekking van de afkorting voor Massive Online Open Course en de 'o' van overheid, want dat is waar de online colleges over gaan. Omooc is een nieuwe manier van kennis delen in de publieke sector. De videocolleges kunnen via omooc.nl op elk moment bekeken worden.

© Nationale Onderwijsgids