Normal_vluchteling

Een toenemend aantal grote ondernemingen in Nederland is geïnteresseerd in hoogopgeleide vluchtelingen die nu naar Nederland komen. Het gaat onder andere om de NS, Philips, VU Medisch Centrum en Dura Vermeer. Dat meldt Metro. 

Op een informatiebijeenkomst van Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF kwamen opvallend veel belangstellende bedrijven af. De verwachting van UAF in Utrecht is dat op basis van cijfers van het COA er volgend jaar ongeveer 2.000 vluchtelingen zich aanmelden voor begeleiding tijdens een studie en de hulp naar werk. Dat is bijna vier keer zo veel als een jaar geleden. “De bedrijven zien kansen in het aantrekken van deze mensen en niet alleen vanuit bedrijfsmatig perspectief, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid’’, zegt directeur Mardjan Seighali van het UAF.

Het diploma van een hoogopgeleide vluchteling uit bijvoorbeeld Syrië is in Nederland vaak niet geldig. Om die reden moeten ze wederom een opleiding volgen. Het UAF probeert goed opgeleide vluchtelingen te koppelen aan passende, eventueel verkorte opleidingen en bedrijven. Op die manier kunnen ze in een versneld tempo aan het werk. Voorwaarde van het UAF is wel dat ze redelijk Engels en Nederlands spreken.

De Hogeschool Utrecht begint maandag met een pre-bachelor opleiding, speciaal voor dertig hoogopgeleide erkende vluchtelingstudenten met een ICT-achtergrond. 

© Nationale Onderwijsgids