Logo_tilburg_university_logo

Op 4 februari wordt het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG) officieel geopend met een symposium over innovaties in het regionaal recht en bestuur. Onder leiding van hoogleraar regionaal recht en bestuur Martijn Groenleer gaat TiREG onderzoek doen naar de veranderingen en vernieuwingen in de interacties tussen overheden, bedrijven, burgers en kennisinstellingen rondom urgente maatschappelijke uitdagingen. Dat meldt Tilburg University.

Het openingssymposium brengt wetenschappers en vertegenwoordigers van internationale organisaties, nationale overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen rond nieuwe inzichten in de rol van de regio. Sprekers zijn onder andere Rudiger Ahrend, van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en Thomas Wobben van het EU Comité van de Regio’s, alsook gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de Provincie Noord-Brabant en Directeur-Generaal Gert-Jan Buitendijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken; en de hoogleraren Anders Lidström van Umeå University (Zweden) en Hans Mommaas, verbonden aan TiREG en tevens directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de effectiviteit en legitimiteit van regionale samenwerking, het belang van innovatie en leren voor regionale ontwikkeling en groei, en de rol van burgerschap en democratie in de regio.
De officiële opening wordt verricht door de Noord-Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk en rector magnificus van Tilburg University Emile Aarts.

TiREG is een joint venture tussen de bestuurskundigen en de juristen van Tilburg University, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant. TiREG werkt nauw samen met wetenschappers van andere disciplines binnen Tilburg University, zoals de economen en de organisatiekundigen, en met andere instellingen zoals de Technische Universiteit Eindhoven. Ook maakt TiREG deel uit van regionale, Europese en internationale kennisnetwerken.

© Nationale Onderwijsgids