Tomas Halik keynote speaker op jaarlijkse lezing Tilburg University

Op dinsdag 22 maart 2016 organiseert Tilburg School of Catholic Theology haar jaarlijkse internationale lezing. Deze annual lecture staat volgend jaar in het teken van het thema: ‘Does Society need Scruples?’. Dit meldt de Tilburgse universiteit.

De welvaartstaat is er een van contrasten: weelde en rijkdom voor een kleine groep versus een toenemend aantal mensen die onder de armoedegrens leeft. We laten een aarde achter voor generaties na ons, die te warm is en te lijden heeft onder extreme omstandigheden. Kerken lopen leeg, terwijl spirituele centra opbloeien en kloosters vaker en meer gasten ontvangen voor retraites. Halík betoogt dat er behoefte is aan een nieuwe pastorale boodschap van hoop: een theologische taal die een dialoog mogelijk maakt met zowel seculiere atheïsten en Islam. De sociale leer van de Kerk kan ons leiden naar een maatschappij gebaseerd op gelijkheid en solidariteit.

De lezing wordt verzorgd door de Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog prof. dr. Tomáš Halík. Hij is priester en docent Filosofie en Theologie aan de Charles University in Praag. Hij is één van de meest invloedrijke theologen van deze tijd en in Nederland vooral bekend vanwege zijn laatste boek Geduld met God: twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven. Haliks boodschap spreekt zowel gelovigen als atheïsten aan. Zijn schrijfstijl is eerder ’pastoraal’ dan theologisch, wat zijn werk zeer toegankelijk maakt voor een breed gevolg. Hij is winnaar van de Templeton Prijs 2014.

Zijn lezingentour in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk, het katholiek netwerk voor inspiratie en dialoog DEZINNEN in Den Haag en Het Tsjechisch Centrum.

© Nationale Onderwijsgids